Terapia sistemelor familiale interne (IFS) este o formă de consiliere care ajută oamenii să înțeleagă modul în care fiecare parte din sistemul familial interior are propriile sentimente, gânduri și comportamente. Această metodă poate fi foarte eficientă pentru vindecarea rănilor din copilărie și a altor probleme emoționale. IFS funcționează bine și atunci cand ne dorim sa depășim provocările relaționale sau din carieră. Vă permite să vă recunoașteți punctele forte și slăbiciunile și să vă vindecați conflictele interne cu iubire și acceptare de sine.
Premisa din spatele IFS este că toți suntem alcătuiți din diferite părți care se manifestă ca si puterea, tristețea , bucuria , durere, furie,anxietate, anumite simptome fizice etc… Aceste părți există în noi în orice moment, la fel ca celulele noastre se regenerează în mod constant, dar continuă să rămână parte din cine suntem. Terapia IFS folosește diverse tehnici pentru a ajuta oamenii să-și identifice părțile și să înțeleagă rolul pe care le joacă în provocările sau obstacolele actuale, precum și modul în care aceste părți îi afectează pe alți membri parti ai sistemului familial interior.
Care este scopul IFS?
Scopul al terapiei IFS este de a ajuta clientul să-și acceseze Sinele și să se împrietenească cu managerii și pompierii lor. Apoi, în Sine, scopul este ca clientul să acceseze părțile exilate și să le vindece prin procesul de eliberare. Scopul final al IFS este de a crește accesul clientului la Sine, astfel încât să poată fi auto-conduși. Acest proces permite în mod natural clienților să atingă alte obiective pe care le pot avea, cum ar fi scăderea anxietății, îmbunătățirea relațiilor lor sau recuperarea după traumă.
Cele trei părți în terapia sistemelor familiale interne
Al doilea concept de bază al IFS este existența pieselor. Denumite uneori subpersonalități sau familii, fiecare parte are propriile convingeri, gânduri și sentimente. Ei pot avea o vârstă sau un sex diferit de cel al clientului. Toate părțile acționează dintr-un loc de intenție pozitivă. Nu există părți rele, doar roluri negative.
Făcând ca părțile să funcționeze în timpul terapiei, atunci când o parte se simte amenințată și nu are încredere în Sine, ei acționează pentru a încerca să protejeze sistemul. Deoarece părțile sunt adesea blocate în timp sau polarizate unele cu altele, comportamentele pe care le provoacă sunt extreme sau nesincronizate cu realitatea. Când părțile au încredere în Sine și se simt înțelese și apreciate, ele își asumă roluri pozitive și întregul sistem acționează în armonie.
Există trei categorii mari de piese:
1. Exilații
Exilii sunt părțile care poartă cele mai extreme amintiri și sentimente. Ele sunt adesea unele dintre cele mai tinere părți ale sistemului. Ei au experiențe de abuz, neglijare, umilire și rușine. O parte devine un exil atunci când trauma pe care au îndurat-o este atât de mare încât alte părți le închid efectiv într-un efort de a proteja sistemul de a fi copleșit. Este nevoie de o cantitate incredibilă de energie pentru a-i ține pe exilați departe de conștientizarea conștientă. Părțile exilate pot apărea ca versiuni mai tinere ale clientului.
2. Managerii
Managerii sunt protectorii proactivi ai sistemului. Obiectivele lor includ menținerea stabilității sistemului și pregătirea. Managerii caută modalități de a controla sistemul, astfel încât părțile exilate să fie ținute departe de conștientizare. Frica majorității managerilor este că părțile exilate ar putea să iasă la suprafață și să copleșească sistemul cu intensitatea amintirilor și sentimentelor pe care le dețin. Ei imită adesea Sinele cu atâta eficacitate încât par a fi de fapt Sinele. Managerii pot imita rolul unui părinte critic sau al unui șef autoritario.
3. Pompierii
Pompierii sunt protectorii reactivi ai sistemului. Pompierii intervin atunci când o parte exilată a spart apărarea managerilor. Scopul lor este să împiedice sistemul să simtă durerea pe care o poartă exilații. Acest lucru poate începe inițial cu comportamente mai puțin intense, cum ar fi fumatul, căutarea experiențelor producătoare de adrenalină sau suprasolicitarea. Cu toate acestea, pompierii sunt adesea polarizați cu managerii care disprețuiesc modul în care se comportă pompierii. Această polaritate poate face ca tacticile pe care pompierii le folosesc să escaladeze la extreme, cum ar fi consumul excesiv de alimente, autovătămarea sau tentativele de sinucidere sau consumul de droguri.
Procesul de eliberare a sarcinii
Procesul de eliberare este cheia vindecării exililor și a altor părți rănite. În Sine, clientul ascultă experiența exilului până când exilul se simte înțeles, acceptat și iubit. Apoi clientul îi oferă exilului o schimbare. Partea îi spune Sinelui de ce avea nevoie la momentul respectiv, iar clientul face ceea ce are nevoie partea.
Când piesa este gata, Sinele clientului ajută partea să se elibereze, eliberând în mod ceremonial amintirile dureroase, sentimentele sau credințele folosind imagini, cum ar fi arderea poverii amintirii dureroase într-un incendiu. Apoi clientul invită rolul în prezent și îl ajută să-și găsească un nou rol. Părțile protectoare sunt invitate să întâlnească partea vindecată și să înceapă să găsească modele noi, sănătoase de interacțiune.
Terapia IFS este de obicei practicată cu scopul de a te uni cu… tine! Asta e corect! Totul este să înveți să fii părinte, să fii bun cu tine însuți, să vindeci și să unești părțile din tine care nu-ți plac atât de mult și să devii un „sistem” funcțional.
Cu ce poate ajuta IFS?
IFS a fost dezvoltat de Richard Schwartz în anii 1980 pentru a ajuta persoanele care suferă de tulburări de alimentație. De atunci, modelul a fost folosit pentru a trata o gamă largă de diagnostice de sănătate mintală, precum și probleme non-clinice. Tulburările cu care sistemele interne de familie le pot ajuta variază de la anxietate la depresie până la ideea suicidară. IFS este folosit și pentru persoanele care se luptă cu probleme legate de stima de sine, furie, rușine și multe altele.
Beneficiile terapiei IFS
Posibilele beneficii ale IFS includ:
Reducerea anxietății și a depresiei
Reziliență
Relații îmbunătățite
Rezolvarea problemelor
Reducerea simptomelor PTSD
Acceptare de sine
Abilități formate pentru a gestiona consumul de substanțe
Înțelegerea crescută a emoțiilor
Reducerea durerii și a depresiei la clienții cu poliartrită reumatoidă
Te aștept cu drag la consilierea emoțională care include și acest instrument puternic !
Terapeut Mirela Vicovan
Consilier emotional
Constelator sistemic ReGeneration
Constelator familial cu obiecte simbolice( 1la 1 )
Terapeut terapii holistice
Consilier remedii florale Bach și Australiene
Diagnostician facial săruri tisulare dr Schuessler
Creatoarea masajului emeotional Atingere Divina
Urmărește-ma pe Intagram,Tik Tok, YouTube, Facebook !
Surse :
Internal Family Systems Therapy: How It Works & What to Expect
https://zencare.co/therapy-type/internal-family-systems
https://www.therapywithalessio.com/articles/self-in-ifs-therapy-what-it-is-what-are-the-8-cs-and-the-5-ps-of-self